{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 10 Sep 2019
依家呢個天氣,行出街就算咩都唔做個人都係出緊汗,成身痴笠笠咁真係週身唔聚財,若然你有戴錶嘅習慣,返完一日工除錶時見到嗰一圈汗與塵土、死皮嘅混合物,都仲未計若果你戴嘅係會索汗嘅皮帶,真係諗起都冇胃口。喺呢個時候呢,一條鋼帶就能夠幫到你啦!

Panerai唔係一個經常出鋼帶嘅品牌,今年上半年出咗PAM977、978兩隻唔同大小嘅鋼帶「銀盤」型號,但Panerai又點可以冇藍色呢?所以早前就推出用上太陽紋理湛藍錶盤的PAM1028、1058兩款腕錶。兩隻腕錶都用上9010自動上鍊機芯,有日期顯示同72小時動力儲存,配上不鏽鋼銀殼,同以Panerai著名護橋為靈感而設計的不鏽鋼錶帶,戴上手充滿重量感,呢個天氣黎講甚至仲有啲清涼。而兩款型號唯一嘅分別就係44mm嘅1058有300米防水,而42mm嘅1028只有100米。
上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020