{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 18 Oct 2019
「紅底」,若然依家喺香港有任何一個品牌甚至產品與呢個詞有任何關係,被杯葛罷買係一件好合理嘅事;但上星期就有件真真正正「紅底」嘅貨,以超出預期嘅價格賣出——就係於蘇富比拍賣以425萬賣出的呢隻「紅底」Rolex Daytona。

首先要講清楚,雖然呢隻Daytona「Luna Rossa」又金又紅咁好有北方的味道,但實際上就應該同任何政權都冇關。真正令佢值得放上拍賣會嘅原因,係Rolex官方歷史上從未出過「紅底」嘅Daytona,但睇返佢個型號「16528」確屬Daytona陶瓷錶盤型號,而錶殼編號「E333654」、錶盤上的懸浮品牌標誌、12小時小錶圈上倒轉成「9」的「6」字等細節亦同1990年左右生產的Daytona一致,就連打開個錶盤都見到Daytona錶盤生產商Jean Singer & Cie的Logo,種種跡象都顯示呢隻應該係真品黎。

咁呢隻官方話冇出過、好有可能係「銀河唯一」的真品「紅底」Daytona究竟喺邊到黎呢?據估計最有可能就係JS&C曾幾何時為Rolex、或者內部試驗下整咗一隻紅色錶盤試驗品,後來因為某種原因冇投入量產,又因為某啲原因流出市面,最後就成為大家眼見嘅呢隻孤品。咁特別又有故事,品況仲相當良好,難怪最後成交價遠超預計的300萬,以425萬成交啦!
Sotheby's
上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020