{ SKIP }

POSTED ON 11 Nov 2019
酒界中有個口訣,「Johnnie Walker紅黑綠金藍」,指嘅係Johnnie Walker品牌眾多系列中嘅稀有度同級數,Red Lable、Black Label最常見,價格亦較相宜;而最頂級、最稀有亦最名貴嘅就係Blue Label。實際上Blue Label有幾稀有?唔講錢咁俗氣,淨係講製作方法,官方就話每10000桶威士忌中只有一桶符合製作Blue Label的資格,稀有程度可想而知。近年更再進一步,推出Blue Label的限量「絶種稀有」特別版!
所謂「絶種稀有」,係我改嘅名,官方名稱叫「Ghost and Rare」。「Rare」係「稀有」大家睇得明,但「Ghost」又係咩玩法?原來Johnnie Walker嘅酒品珍藏中,有唔少佳釀係來自已經關閉嘅「幽靈釀酒廠」,換言之呢啲威士忌唔單止品質好,更係「瀕臨絕種」用一支少一支。調酒大師Jim Beveridge與團隊再從中選出最出類拔萃之作,調配出比一般Blue Label更稀有的「Ghost & Rare」系列。系列最新作,就是使用1985年關閉,有過百年歷史的Glenury Royal酒廠的Single Malt調配而成的「Ghost and Rare Glenury Royal」!包裝盒上嗰縷煙,其實係一隻鳳凰黎,象徵住Glenury Royal酒廠浴火重生的歷史。

Glenury Royal釀酒廠於1825年由英國國會議員Captain Robert Barclay成立,雖然成立冇耐就被大火燒毀廠房,但在Captain Robert Barclay領導下重建(浴火重生,Got it?),而且越做越好,後來更成為整個蘇格蘭唯三獲皇室嘉許的酒廠之一。1985年酒廠結關閉後,部份庫存落入Johnnie Walker手中,並成為「普通」Blue Label的重要成份。

「Ghost and Rare」系列就突顯出Glenury Royal Single Malt的風味,再配以Cambus、Pittyvaicn另外兩間「幽靈釀酒廠」,以及Glen Elgin、Inchgower、Glenlossie、Cameronbridge及Glenkinchie珍稀威士忌,成品既有Glenury Royal的豐富果香、亦有忌廉拖肥和奶油硬糖香味。

要更細膩地品嚐「Ghost and Rare Glenury Royal」,官方就教大家拎定杯凍水出黎,先呷一啖水清潔味蕾、喚醒味覺,以感受威士忌的多層風味,口腔剩餘的水份亦會激發威士忌釋出全部風味!但前題係你先要拎到支酒喺手。香港11月起發售、限量540支,仲要撞著品牌200週年,唔飲都有一定有人儲。750ml建議售價為 HK$2988。
上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020