{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 08 Nov 2019

1969年Tag Heuer 以摩洛哥一級方程式之名而推出四四方方嘅「The Monaco」,推出頭兩年好唔好賣我唔肯定,但兩年後嘅1971年,有套戲叫《Le Mans》,個男主角戴紅咗隻錶,因為男主角個名叫Steve McQueen。

2019年就係The Monaco推出50週年,以近年無論係咩產品嘅週年紀念都會推出啲嘢黎慶祝下嘅慣例,Tag Heuer當然都不能免俗,接連推出咗四隻紀念限定版,以紀念70、80、90及00年代嘅「The Monaco」,而最新推出嘅呢一隻(Ref: CAW211Z.FC6470),就係代表10-19年代啦。

一樣保留The Moncaco標誌性嘅四方外型,以及錶冠位於左邊嘅設計,呢隻10-19紀念限定版擁有39mm拋砂不鏽鋼外殼,再配黑色小牛皮錶帶,黑色錶面之上最搶眼嘅就係兩個銀色方型小錶盤,秒針、小錶盤指針及12點鐘位置亦用上紅色,錶蓋亦刻上「Special Edition 2009-2019」字樣,整體簡潔優雅。錶芯則用上Tag Heuer Calibre 11。限量169隻(紀念1969年推出喎)。
上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020