{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 28 Nov 2019
Grand Seiko 的Spring Drive技術聞名於世,今年迎來20週年,出隻錶賀賀佢係一件好合理嘅事;哥斯拉由1954年首次登上大銀幕,成為日本最出名怪獸(沒有之一),今年迎來65週年,搵啲聯乘搞下亦係好合理嘅事。唔合理嘅,係點解Grand Seiko Spring Drive同哥斯拉會一齊慶祝,推出哥斯拉65周年限量版腕錶(SBGA405)?
官方嘅理由其實又幾有趣。佢話1954年哥斯拉首部電影中破壞咗東京銀座區,更加摧毀和光本館上的鐘樓;而銀座正正就係精工發跡之地,和光本館上面個鐘樓更是精工製造的東京地標,自此精工同哥斯拉不但冇結下不共戴天之仇,反而於今年一齊慶祝周年,推出限量版腕錶。SBGA405的紅色放射紋錶盤代表哥斯拉的巨吼及放射熱線,充滿稜角的高強度鈦合金錶殼則代表哥斯拉的強悍,黑紅鯊魚皮錶帶好明顯就係比喻哥斯拉的皮膚。底蓋則有全新設計的「哥斯拉摧毀銀座鐘樓」圖案。

腕錶內部用上Spring Drive 9R15自動上鍊機芯,高度抗衝擊及耐高溫,精準度為每天+-0.5秒,當然亦有標誌性的「掃秒」,動力儲存則為72小時。限量發售650枚。
上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020