{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 04 Dec 2019
啤酒呢家嘢係好多人嘅至愛,我甚至見過有人朝早8點搭車返緊工就已經飲緊。既定概念中啤酒不嬲都係有損健康,咁飲咗係咪一定冇益?根據英國《每日電訊報》引述嘅研究就話你知,飲咗其實健康啲!
但你又唔好咁快隊罐啤酒先!因為要健康,係要符合兩個條件,第一,啤酒必須經過二次發酵,例如大家好熟嘅比利時啤酒Hoegaarden、Westmalle Tripel及Echt Kriekenbier等等就係啦!呢類啤酒會於入樽後進行第二次發酵,而發酵過程中會產生一種獨得嘅酸(Acid),能夠殺死對人體有害細菌。另外亦有研究指某啲啤酒含有大量益生菌(冇錯,同益X多一樣),益生菌亦會幫忙殺死可能導致老人痴呆、腸癌嘅「壞細菌」,甚至能夠減少脂肪吸收、又或者令你好瞓啲。
要飲得健康嘅第二個條件就係份量,一日一杯啤酒基本已經足夠。但飲開酒嘅人都知好難淨係飲一杯,問題係飲得多、過多酒精累積於體內,對身體嘅影響一定更大。而且酒精本身亦會增加患上乳癌、中風、心臟或肝臟疾病嘅機會。所以小飲可以有益身心,大飲可能兩腳一伸。
咁Let Say你唔飲酒,但又想有呢啲益生菌咁可以點?專家就教你去食意大利菜,因為意大利菜常用嘅蒜、洋蔥、蘆筍同菜薊都有大量益生菌,食多啲一樣對身體有益——但個口氣就可能大啲咁囉。
上回講到「紅配紅、白配白」的襯酒迷思,食物顏色和酒液顏色是可供參考的標準,但不一定完全準確。或者新年留在家中諗下賀年食品襯乜酒,保持身體健康之餘,順便誠心感謝某國經常關照香港就更好。 ... ...
watchesandwine
五花馬 - 好酒過新年
24 Jan 2020
而餐桌上的酒如何配襯食物當然是非常重要且充滿學問,然而,最常聽到的「紅酒配紅肉、白酒配白肉、甜酒配甜品」究竟是否 Food & Wine Pairing 的金科玉律? ...
watchesandwine
五花馬 - 紅配紅、白配白?
22 Jan 2020